Förlossningen
 

Start
Besök på MVC
Förlossningen
Dopet
Fotoalbum
Längd & Vikt
Framsteg+Kom ihåg
Lite rutiner

 

                                                              
När Amanda kom till världenKl 23.30 onsdagen den 10 april 2002 vaknade jag av lite ”mensvärkar”, som kom ungefär var 10:de minut och höll i sig ca 30 sekunder. (Bebisen var beräknad till den 2 april). Fick springa upp på toaletten flera gånger då magen var i uppror. Värkarna blev värre och värre. Fick inte en blund på hela natten.
Kl 03.00 ringde jag till BB på Södertälje sjukhus. De tyckte att värkarna inte höll i sig så länge att jag behövde komma in. ”Ta 2 alvedon och gå och lägg dig igen” fick jag som råd. Sagt och gjort. Men vad hjälpte det.
Kl 07.00 ringde jag BB igen och sa att nu vill jag komma in. Det fanns inga platser lediga då men det skulle bli en ledig kl 08.00. Vi åkte in så vi var där till 08.00. Vi blev då hänvisade till ett väntrum.
Kl 08.30 fick vi en förlossningssal och en barnmorska satte CTG på mig.

Här ligger jag med CTG:Värkarna har nu trappats upp och det började bli väldigt jobbigt. BM sa att jag skulle ligga med CTG i 30 minuter. Det blev till slut 1 timme!!! Kl 09.35 togs den bort och jag fick prova lustgasen. Jag har provat lustgas en gång tidigare, vid en tandoperation, men kunde inte ta det då, då jag mådde illa av den. Nu däremot, så kändes det helt underbart. Lustgasen blev min bästa vän, förutom min underbara sambo Daniel som var med under hela förlossningen.

Jag och min "nyfunne bästis" - lustgasen:

Kl 09.45 kom ”min” barnmorska Maria in, för att undersöka hur öppen jag var. Jag hade
nästan räknat med att få åka hem igen av någon anledning….. Vågade väl inte hoppas
på att det verkligen var dags nu! Hon meddelade då att vi INTE skulle åka hem! Jag var
öppen 5-6 cm. Jiippii tänkte vi, här ska det födas barn! Knappt 1 timme senare så var
jag öppen 8 cm. Jag använde lustgasen genom värkarna och det funkade kanonbra.
Kl 12.20 var det dags för nästa inre undersökning. Då sa det bara poff och så blev det
alldeles blött i sängen, det var vattnet som gick. Det började då trycka på något fruktansvärt mot ändtarmen, nästan som om man skulle ”behöva gå på toa”.
Kl 13.45 fick jag värkstimulerande dropp då värkarna inte blev starkare på 1,5 timme. Den lille där inne envisades med att inte ”åka ner” som h*n skulle. Bebisen låg med ansiktet mot min rygg istället för mot min mage som de ska göra. Detta gjorde att nedfärden blev lite trängre och tog längre tid. Nu vred vi också upp styrkan på lustgasen, när värkarna blev mer intensiva. Det värkte något fruktansvärt i ryggen. De satte kateter på mig för att jag var kissnödig. Jag provade nämligen tidigare att gå på toa, men jag kunde inte kissa, fastän jag var kissnödig.

Jag låg mestadels på rygg under värkarbetet, med ”ryggstödet” uppfällt. Jag hade innan
en vision av att jag minsann skulle stå på knä över en saccosäck i sängen och föda, men
när jag väl provade det så kändes det inte alls bra, så jag gick tillbaka till liggande
ställning. Gåstolen använde jag mig lite av för att ändra ställning och röra på mig lite, men det kändes jobbigt att stå genom värkarna.
Kl 14.20 var jag helt öppen och krystvärkarna började komma. Jag låg nu i ”gynställning”.
Kl 15.30 satte de en skalpelektrod på bebisens huvud. Kort därefter inkallades ytterligare en barnmorska som skulle hjälpa till genom att hänga och trycka på min mage. Jag blev rädd att det skulle göra ännu ondare, men faktiskt, så kändes det rätt skönt, att få hjälp och känna att det faktiskt hände något, dock inte så mycket som barnmorskorna hade hoppats. Nu började man prata om sugklocka….. Läkare för det tillkallades, men han behövde inte mer än komma in i rummet så tittade bebisens huvud fram genom en stark krystvärk. Efter ytterligare någon krystning så sa det bara plopp!!

                                                  

Kl 15.53 den 11 april så kom en liten flicka till världen! Vår Amanda var äntligen här!
Hon vägde 3520 gr och var 48 cm lång, med massor av svart hår och jättefin i hyn.
Ett litet underverk!

                                               

Här är första bilden som Amanda är med på, ca 5 minuter "gammal":
Här är en stolt far med sin nyfödda dotter:Jag sprack lite och fick sys med 4 stygn. Det tog drygt en timme innan jag lyckades krysta ut moderkakan, som visade sig vara 2 stycken, en ”biplacenta” (liten extra) som det så fint kallas. Vi låg kvar på förlossningen i ca 3 timmar innan vi flyttades ner på Lätt-BB, där även Daniel fick bo kvar. Vi låg kvar på BB i 4 nätter, då vi hade lite problem med amningen.
 

Start | Besök på MVC | Förlossningen | Dopet | Fotoalbum | Längd & Vikt | Framsteg+Kom ihåg | Lite rutiner

Sidan redigerades senast söndag 15 juli 2007 19:49