Förlossningen
 
Start
Besök på MVC
Förlossningen
Dopet
Fotoalbum
Längd & Vikt
Framsteg+Kom ihåg
Lite rutiner

 


När Johanna kom till världen

Bf var satt till den 26 december 2003. Den dagen kom och inget hände…..

Söndagen den 28 december så åkte vi till mina svärföräldrar i Järna. Var ute och gick en promenad och tog sedan en fika när vi kom in.

Runt klockan 13 så började jag känna lite molande ”mensvärk” i mage och bak i ryggen. Gick på toa och fick en gul geléklump på pappret när jag torkade mig, jaha, det var slemproppen det, eller i alla fall en del av den. Började sedan känna mig lite ”krasslig” i magen.

Vi åkte hem runt 13.45 och det blev värre i magen. Fick springa på toa och ”göra nr 2” flera gånger. Symtomen kändes igen från när det satte igång med Amanda. Vi beställde pizza till middag. Jag åt bara lite grann. Amanda åt nog mer än vad jag gjorde. *ler*

Värkarna började komma oregelbundet vid klockan 15.

Vid klockan 17 så kom de med ca 8-10 minuters mellanrum och höll i sig i ca 30-45 sekunder. Jag ringde till förlossningen på Södertälje sjukhus vid kl 18 för att höra om det fanns några lediga platser. Det gjorde det ! Det var helt tomt. Vi var sååå välkomna ! Därefter ringde vi till Amandas faster och farmor som skulle passa Amanda. De kom hit och hämtade vår ”stora tjej” vid 18.15. Jag och Daniel kollade lite på tv och jag andades igenom värkarna när de kom.

Värkarna tilltog och runt klockan 19.45 ringde jag till förlossningen och sa att nu kommer vi in. Det är nu 5-6 minuter mellan värkarna och de höll i sig i ca 45 sekunder.

Vi skrevs in klockan 20.26 av barnmorska Mimansa. Jättetrevlig !

Här sitter jag och pratar med barnmorskan, precis när vi kommit in:Vi fick välja vilket rum vi vill ha och självklart, valde vi det största rummet där det fanns ett hörnbadkar. Det var jättemysigt, med adventsstjärnor i fönstren och radio.

"Vårt" förlossningsrum med hörnbadkar:Mimansa kopplade CTG och bebisen verkade sova. Hjärtljuden låg runt 130-135 slag i minuten. Hon kom in med en ljudapparat och satte på magen, då blev det full rulle och bebisen vaknade till.

Här ligger jag med CTG:Klockan 21 var det skiftbyte, Mimansa gick då hem och in kom undersköterska Karin och bm Kristina. Det var då endast vi och ett par till på förlossningen. Det verkade vara lugnet efter stormen, då det varit jättemycket de senaste 2 dagarna. Karin tappade upp ett hett bad som jag sedan kröp ner i efter avklarat CTG och kissbesök på toa. Jag låg och värmde magen som dock stack upp som ett isberg ur ishavet. Låg lite på sidan med magen under vattnet under några värkar. Det lindrade smärtan något. Efter en kvart i det varma vattnet blev jag alldeles svettig och sköljde ansiktet med lite kallt vatten och gick upp.

Klockan 21.45 ringde vi på bm Kristina för att få igång lustgasen. Först så kändes det som om jag skulle kvävas. Bm hade glömt att stoppa i slangarna till syre och lustgas. Hon hade då bara jobbat 1 timme. Puuh hur ska detta sluta ? *ler* Jag blev undersökt samtidigt som jag testade min ”gamla kompis” som jag träffade första gången för 20 månader sedan – lustgasen. Bm rörde bebisens huvud och hela min mage gungar. Daniel tyckte det såg jättekul ut. Daniel provade också lustgasen och andades 7-8 gånger och kände ingenting. Han tog då bort masken och fick världens kick och kände sig full på 5 sekunder. Hela rummet snurrade som en karusell. En ganska skön känsla utan bakfylla tyckte han !

Här ligger jag och andas lustgas. Tack gode Gud för den !!! :Livmodertappen var helt utplånad och jag var öppen 5 cm. Värkarna kom med 5 minuters mellan rum och blev alltmer intensiva och det tryckte på bak i ryggen. Lustgasen funkade och jag satt på sängen och sluddrade och pratade med Daniel. Kisspaus med gåstolen.

Klockan 22.50 gjorde bm en koll med CTG på bebisen som verkade sova igen. Vi har nu ökat lustgasen till 50-50. Jag kände mig väldigt trött, efter att ha varit vaken sedan 06.30. Jag brukar annars somna runt kl 21 på kvällarna…. Försökte vila mellan värkarna, det blir nog ingen bebis på ”Värnlösa barns dag” – 28 december.

Klockan 23.20 så var det ytterligare en kisspaus och höjning av lustgasen till 40-60 (40 % syre och 60 % lustgas). Ytterligare till max 30-70 lite senare.

Klockan 23.45 så sattes en skalpelektrod på bebisens huvud och vattnet gick i samband med detta. Värkarna tilltog då som bara den. Jag låg på sidan i sängen och andas i mig lustgas. Strax efter detta så var bm på väg ut ur rummet, men jag stoppade henne med ”du kan inte gå nu, för det trycker på så mycket”. Nu trängde bebisen ner förbi spinae och jag mådde illa och sa till Daniel att jag måste kräkas. Han kommer med en sån där spypåse som jag kräktes i. Jag har inte spytt en enda gång under 2 graviditeter och en förlossning, men nu kom det……

Klockan 00.05 kom krystvärkarna som jag vrålade och ”stånkade” mig igenom. I samband med detta så la de bedövningssalva. Jag skrek efter varma handdukar som jag hade när Amanda föddes, det var skönt att ”baddas med där nere”.

Klockan 00.12 den 29 december 2003 föddes vår andra dotter, Johanna ! Hon skrek på en gång. Hon hade navelsträngen ett varv löst runt halsen. Hon både bajsade och kissade ner hela min mage. *hihi* Hon vägde 3690 gram och var 51 cm lång. Huvudomfånget var 36,5 cm. Hon var och är helt underbar !Klockan 00.24 Moderkakan krystades lätt ut. Jag sprack lite och fick sys med 2 stygn. Även det gick bra och gjorde inte så ont. Bedövades med kylspray.

Här är de nyblivna 2-barns föräldrarna med sin yngsta dotter som inte syns... :Vid ca klockan 03.00 så flyttas vi över till familje-bb där vi stannade t o m nyårsafton 31/12 2003.

Amanda har under 3 nätter och dagar bott hos farmor och farfar och faster. Det hade gått jättebra !!!

              


 

Start | Besök på MVC | Förlossningen | Dopet | Fotoalbum | Längd & Vikt | Framsteg+Kom ihåg | Lite rutiner

Webbplatsen uppdaterades söndag 15 juli 2007