Vecka 10
 
Start
Uppåt
Vecka 4
Vecka 5
Vecka 6
Vecka 7
Vecka 8
Vecka 9
Vecka 10
Vecka 11
Vecka 12
Vecka 13
Vecka 14

 

 


Tisdag 28 november 2006
Jag är i vecka 10 (10 + 0)

Jaha, då var vi redan i vecka 10 då. Tiden går så fort! Jag mår fortfarande väldigt bra - inget illamående. Det här med avsmak för mat går lite upp och ner. Oftast har jag svårast att få i mig lunchen. Är mest sugen på något enkelt och gärna kall mat, typ sallad. Är inte så himla hungrig heller. Till frukost kan jag äta ganska mycket, men till lunch och middag behövs det inte så mycket för att jag ska bli mätt. Det lär väl vända sen, om det blir som när jag väntade A och J. Då äter man väl allt och mycket !!! *ler*

I dag hade Amanda ritat en jättefin teckning på dagis. Det var 5 "gubbar" på. När vi frågade vilka det var så sa hon "mamma, pappa, Amanda, Johanna och bebisen". Se teckningen nedan:


 

 

Vecka 10

Kroppen:
Nu är det vanligt med första besöket på mödravårdscentralen (MVC). Barnmorskan kommer vara ert stöd genom hela graviditeten, ni kommer få berätta lite om er själva; vad ni har för förväntningar, önskemål, eller farhågor. Allmänna saker diskuteras och sådant som kan ha betydelse för graviditeten, t.ex eventuella mediciner, sjukdomar eller hur det har varit under tidigare graviditeter och förlossningar. Det är viktigt att mötet med barnmorskan känns bra, annars har man rätt att byta till en annan som man trivs med.
Vid inskrivningen tar man ett blodprov i armen som används för att kunna bestämma blodgrupp, * Rhesus-faktorn (Rh), röda hund, syfilis, HIV och Klamydia. Det tas rutinmässigt så det spelar ingen roll om man nyligen har tagit provet.
Rh-bestämning: 15% av alla människor saknar Rhesus-faktorn och kallas därmed Resus-negativa. Om kvinnan är Rh-negativ och mannen Rh-positiv kan barnet bli Rh-positivt vilket kan leda till att kvinnan bildar antikroppar mot Rh-faktorn till nästa graviditet. Nästa barn kan då drabbas av gulsot som i värsta fall kan vara dödlig. Om barnet som man väntar visar sig vara Rh-positivt ger man därför kvinnan en spruta med anti-D efter förlossningen, ett äggviteämne som skyddar barnet vid en ny graviditet. Blodprovet tas i navelsträngen när barnet är fött, om kvinnan är Rh-negativ och får missfall eller gör abort ges det rutinmässigt till kvinnan som en försiktighetsåtgärd inför en ev. ny graviditet.

Fostret:
Nu är embryoperioden är över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.

(Info från www.familjeliv.se)

 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-03-28 17:37