Vecka 12
 
Start
Uppåt
Vecka 4
Vecka 5
Vecka 6
Vecka 7
Vecka 8
Vecka 9
Vecka 10
Vecka 11
Vecka 12
Vecka 13
Vecka 14

 

 


Torsdag 7 december 2006
Jag är i vecka 12 (11 + 2)

I dag har jag varit på MVC och träffat en läkare för att prata om mina tabletter jag ätit för mina tarmproblem. Jag åt dem innan jag testade positivt och har sedan tagit ett fåtal därefter. Man ska undvika dessa tabletter i början av graviditeten sa forskningen så nu blir det inga mer såna tabletter. Vi skulle även få göra 2 extra ultraljud. Först gör vi vårt ordinarie i vecka 20, då ska de även kolla extra noga efter ev missbildningar som det fanns en liten liten liten risk för om man äter dessa tabletter. Sen skulle vi även få göra ett runt vecka 22-23 för att se lite bättre. Sen troligen ett tillväxtultraljud runt vecka 33. Det känns lite skrämmande, men risken var som sagt inte stor och jag har ju knappt ätit några piller heller så det borde inte vara någon fara, men det är klart att man känner sig lite rädd för att något inte är som det ska.


Måndag 11 december 2006
Jag är i vecka 12 (11 + 6)

I torsdags kväll var Johanna magsjuk, hon kräktes en gång och sen var det bra. I morse var det min tur. Det började redan i går kväll med lite ont i magen och jag kände mig allmänt "uppkörd" i magen. Sen i morse vid 6 så kräktes jag. Jag kan inte komma ihåg när jag var magsjuk sist, det är säkert 10-15 år sedan. Jag kräktes en gång under förlossningen av Johanna, innan dess var det som sagt jättelänge sedan. Daniel var hemma och vabbade med tjejerna idag då de inte får gå på dagis när någon famljemedlem är magsjuk, p g a smittorisken. Vi blir hemma i morgon också. Jag har inte kräkts något mer. Har ätit några mackor, druckit te och blåbärssoppa. Känner mig dock lite allmänt hängig och har vilat och sovit en hel del i dag - skönt!

I går kväll när vi låg och kollade på tv i sängen så tyckte jag mig känna något därinne. Det är ju väldigt tidigt men det sägs ju att man kan känna tidigare ju fler barn man fått, för man vet lite "hur" det kan kännas. Det kändes som om det helt plötsligt kändes som en liten boll på ett ställe.

 

Vecka 12

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90% före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som t.ex lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Fostret:
Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.
Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

(Info från www.familjeliv.se)


 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-03-28 17:39