Vecka 13
 
Start
Uppåt
Vecka 4
Vecka 5
Vecka 6
Vecka 7
Vecka 8
Vecka 9
Vecka 10
Vecka 11
Vecka 12
Vecka 13
Vecka 14

 

 


Torsdag 14 december 2006
Jag är i vecka 13 (12 + 2)

Vi har varit hemma måndag-torsdag från jobb och dagis, då vi varit magsjuka i omgångar. I morgon fredag ska jag jobba. Vi åker nog upp till mina föräldrar i dag. Så sover vi där allihopa i natt. Tjejerna ska sova där själva fredag till lördag. De ska gå på Skansens julmarknad på lördag. Jag och Daniel ska fixa de sista julklapparna och lite annat inför jul.

På sätt och vis har det varit skönt att vara hemma i veckan, då jag har kunnat vila lite på dagarna. Annars så mår jag bra, förutom tröttheten då. Hoppas att man blir lite piggare snart!

 

Vecka 13

Kroppen:
Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamående- känslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Fostret:
Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.
 
(Info från www.familjeliv.se)


 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-03-28 17:40