Vecka 25
 
Start
Uppåt
Vecka 15
Vecka 16
Vecka 17
Vecka 18
Vecka 19
Vecka 20
Vecka 21
Vecka 22
Vecka 23
Vecka 24
Vecka 25
Vecka 26
Vecka 27

 

 


Onsdag 7 mars 2007
Jag är i vecka 25 (24 + 1)
Daniel är hemma och vabbar i dag. Amanda kräktes i natt, en gång. Sen har det inte kommit något mer. Lillebror i magen har levt om i natt han också. Han vaknade väl till när vi var uppe vid 2.30 och bäddade rent och duschade av Amanda. Sen låg jag vaken mellan 2.30 - 4.30 och kunde inte somna. Låg bara och väntade på att Amanda skulle kräkas mera, men det kom inget.

I morgon ska jag till kiropraktorn igen. Bältet som jag fick låna förra veckan är jätteskönt att ha. Lite jobbigt dock när man sitter ner för då spänner det åt lite och lillebror protesterar därinne och blir väldigt livlig. Då måste jag spänna upp bältet lite.

På fredag är det dags för MVC-besök. Då ska vi få lyssna på hjärtljuden. Ska nog ta med tjejerna så de också får lyssna, det skulle nog vara kul för dem.


Fredag 9 mars 2007
Jag är i vecka 25 (24 + 3)
I dag har jag varit på MVC. Amanda var med. Daniel var hemma med Johanna som är sjuk. Vi fick lyssna på lillebrors hjärtljud för första gången. De låg på 152 slag per minut. Kul ! Amanda tyckte det var spännande. Mitt hb var lite lågt tyckte bm, det låg på 117. Jag hade gått upp 2,9 kg sedan jag var där sist, för 4 veckor sedan. Totalt upp 0,9 kg sedan inskrivningen. Inte så mycket alltså. Magen hade inte växt så mycket, endast 1 cm sedan förra gången, så jag ska tillbaka om 2 veckor redan. Bm var dock inte orolig, hon trodde nog att det berodde på att bebisen låg på tvären. Vi får hoppas att måttet är bättre om 2 veckor.

 

Vecka 25

Kroppen:
Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet:
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

(Info från www.familjeliv.se) 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-03-28 17:59