Vecka 28
 
Start
Uppåt
Vecka 28
Vecka 29
Vecka 30
Vecka 31
Vecka 32
Vecka 33
Vecka 34
Vecka 35
Vecka 36
Vecka 37
Vecka 38
Vecka 39
Vecka 40
Vecka 41
Vecka 42

 

 


Onsdag 28 mars 2007
Jag är i vecka 28 (27 + 1)
Den här veckan har jag jobbat måndag-onsdag. Det känns som om min mage är helt sprickfärdig, som en bongotrumma ungefär. Det känns som om skinnet inte räcker till så det stramar och har sig. Lillebror lever om som bara den därinne. De sista dagarna har han varit helt vild. :)

Jag har nu även börjat få i ryggen på höger sida. Tills nu har det ju bara varit på vänster sida.....


Fredag 30 mars 2007
Jag är i vecka 28 (27 + 3)
I dag fick jag glädjande besked från Försäkringskassan - de godkänner min sjukskrivning, efter att läkaren kompletterat sjukintyget och efter att ha läst kiropraktorns underlag. Jag är såååå glad för det !!! Pengarna för februari och mars får jag nästa vecka - skönt! Det som de krävde var att jag ska jobba varannan dag istället, så jag kommer jobba måndag, onsdag, fredag ena veckan och endast måndag, onsdag andra veckan.

I morse var jag till kiropraktorn. Han knäckte lite här och var, även i nacken. Jag märker verkligen skillnad de dagar som jag jobbar och de dagar som jag är ledig. Jag har betydligt mer besvär i ryggen de dagar som jag jobbar.

 

Vecka 28

Kroppen:

Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditeten. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och hamnar kanske runt 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet:
Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

(Info från www.familjeliv.se) 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-04-09 09:35