Vecka 39
 
Start
Uppåt
Vecka 28
Vecka 29
Vecka 30
Vecka 31
Vecka 32
Vecka 33
Vecka 34
Vecka 35
Vecka 36
Vecka 37
Vecka 38
Vecka 39
Vecka 40
Vecka 41
Vecka 42

 

 


Onsdag 13 juni 2007
Jag är i vecka 39 (38 + 1)
Nu är det endast 13 dagar kvar till BF !!! Få se när lillebror har tänkt att komma ut, jag räknar med att gå över tiden, har ju gjort det med både Amanda och Johanna, men man vet ju aldrig.

I går trodde jag nästan att han vänt på sig därinne. Han har ju de senaste veckorna legat med ryggen på vänster sida och huvudet ner, men i går kändes det nästan som om ryggen var på höger sida. Det är lite svårt att avgöra tycker jag. På måndag ska jag till barnmorskan så jag får väl se hur han ligger då.


Lördag 16 juni 2007
Jag är i vecka 39 (38 + 4)

I går tyckte jag mig nästan ha lite "känningar" i bebismagen. Det molade i ryggen och i magen, men det gick över..... Har även känt lite grann idag, men än har det ju inte hänt något så det är väl bara lite förberedelser inför vad som komma skall.

Jag känner mig helt sprickfärdig i magen nu. Ska till mvc på måndag så det ska bli intressant och se om magen växt något. 


Måndag 18 juni 2007
Jag är i vecka 39 (38 + 6)

I dag har jag varit på MVC. Mitt blodtryck hade stigit en del. Det har ju legat på nästan exakt samma värde hela tiden, men inte nu. Därför ska jag tillbaka om en vecka igen (tisdag nästa vecka) istället för om 2 veckor. Hon ville kolla om blodtrycket fortfarande är högt då. Urinprovet var dock bra. Lillebror är fortfarande rörlig.... och har nu vänt på sig så att ryggen ligger åt höger istället för åt vänster som han har legat tidigare under ganska lång tid.  Jag hade gått upp 2 kg sedan förra gången, så all vikt som jag inte gick upp i början kommer väl nu. *ler* Sedan förra gången jag var på MVC har jag ätit 1 Niferex (järntablett) per dag, då mitt hb-värde var lite lågt, låg då på 115. I dag, 2 veckor senare, hade mitt hb-värde stigit till 134 så det var JÄTTEBRA !!!
 

Vecka 39

Kroppen:

Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.

Kroppen har också förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet:
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

(Info från www.familjeliv.se) 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-06-18 11:54