Vecka 5
 
Start
Uppåt
Vecka 4
Vecka 5
Vecka 6
Vecka 7
Vecka 8
Vecka 9
Vecka 10
Vecka 11
Vecka 12
Vecka 13
Vecka 14

 

 


Måndag 23 oktober 2006
Jag är i vecka 5 (4 + 6)

Jag har legat sjuk sedan i fredags. Var på vårdcentralen då. Fick penicillin – Kåvepenin, mot streptokocker. Jag har haft feber, ont i halsen och ont i hela kroppen. Jag hade även hjärtklappning i fredags. Så läkaren gjorde ett EKG på vårdcentralen. Det visade 133 slag/minut, vilket är lite väl mycket. Helst hade hon velat gett mig betablockerare men gjorde inte det eftersom jag är gravid. Kåvepenin är i alla fall ingen fara att äta när man är gravid.

Jag låg däckad hela lördagen. Låg i sängen och soffan och bara kollade på tv/video och vilade. Daniel och tjejerna var till Pelle och Ulla och firade Pelle då han fyllde år förra veckan. I dag är jag hemma, dels för att jag själv ska kurera mig samt för att tjejerna är lite dåliga. Johanna har feber och Amanda har ev höstblåsor.

Jag har lite molvärk i magen någonting varje dag. Ingen avsmak för mat än så länge. Med Johanna tror jag att jag fick det runt vecka 7. Då var jag inte så sugen på någonting. Jag tror att jag har blivit lite känsligare i humöret. I lördags satt jag och kollade på något barnprogram med hästar. Då skulle de åka hem från ett ridläger och skiljas från sina hästar. Då satt jag i soffan och bölade…. *ler*

Förra veckan ringde jag till MVC uppe på vårdcentralen i Järna. Vi fick tid för inskrivning den 15 november. Är då i vecka 9 ungefär. Det ska bli spännande!

 

Vecka 5

Kroppen:

Nu har man i regel gått 1 vecka över tiden och graviditetstestet visar att man är gravid.

Embryot:
Tre sorters cellager utformas på embryot; ektoderm, mesoderm och endoderm, dessa lager ska bli olika delar av kroppens organ.
- Översta lagret "ektoderm" blir hår, hud, naglar, ryggmärg och nerver.
- Mellanlagret "mesoderm" blir blodceller, skelett, njurar, könskörtlar och muskler inklusive hjärtat.
- Inre lagret "endoderm" blir lungor, tunga, körtlar, lever, tarmsystem och urinvägar.
Ryggmärgen som tills nu legat helt blottad ska stängas. Ett rörformat hjärta bildas och ska snart börja slå sina första slag. Själva embryot är nu omkring 2 mm, men har ändå ett förstadie till både ryggrad och hjärna. Skelettet börjar bildas med revben, ryggrad och kranium.

(Info från www.familjeliv.se)


 

Start

Sidan uppdaterades senast 2007-03-28 17:33