Lite rutiner
 
Start
Uppåt
Graviditeten
Besök på MVC
Förlossningen
Dopet
Fotoalbum
Längd & Vikt
Framsteg+Kom ihåg
Lite rutiner

 


Här kan ni se hur Rasmus små "rutiner" utvecklas

Tisdag 17 juli 2007 (Rasmus är 1 vecka)
I morgon blir Rasmus 1 vecka. Han verkar köra något "varannan-dag-mönster". Ena dagen sover han nästan hela dagen och vaknar bara när han är hungrig, för att sedan somna om på en gång igen när han ätit. Nästa dag är han lite mer vaken mellan varven, i alla fall så man hinner se hans små blåa ögon ett par gånger per dag. *ler*

Han äter med ca 2-4 timmars mellanrum. Har det gått 3-4 timmar så äter han ca 100 ml NAN 1 och är det mindre tid mellan måltiderna så äter han ca 65 ml. 4 timmars mellanrum blir det nästan bara på nätterna.

Natten till idag var en "drömnatt". Rasmus åt 100 ml vid kl 22.30 i går kväll, sen åt han 100 ml vid kl 02.30 och sen nästan 100 ml kl 06.30. Så när vi vaknade i morse så kände vi oss riktigt "pigga".

På kvällen när han ska "somna in för natten" så vill han gärna att man håller honom nära och att det rör sig lite. Han kan då vara lite gnällig. Han är en väldigt nöjd liten kille. Sover och äter mest hela tiden. Han verkar tålig också, vaknar inte för minsta lilla ljud. Daniel dammsög häromdagen och då låg Rasmus i hallen i vagnen och sov och det störde honom inte det minsta.


Torsdag 26 juli 2007 (Rasmus är ca 2 veckor)
Idag har vi varit på BVC. Rasmus vägde nu 5220 gr och var 56,7 cm lång. Han har alltså gått över sin födelsevikt med 70 gr. Han låg över de övre kurvorna på allting. *ler* BVC-tanten tyckte att det var en stadig och jättefin kille !!!

På dagarna äter han med ca 2,5-3 timmars mellanrum. På nätterna är det allt från 3-5 timmar mellan målen. Han äter ca 70-100 ml per mål, det är lite olika.

Igår hade han en "gnälldag". Ville inte sova i vagnen om den inte rullade och var allmänt lite gnällig. Igår kväll var han ganska så gnällig så då la vi honom i vagnen på mage och då somnade han på en gång. Han var så söt när han låg där, som en liten groda.

Idag har han varit mycket gladare / mindre gnällig. Han har varit vaken mer och har då varit nöjd. Legat i knät eller i babysittern eller vagnen och bara legat och tittat. Vi var en sväng till Ulla och Pelle och badade. Våra grannar var med också. Jag badade inte, får ju inte göra det förrän avslaget är borta.....

I måndags trillade resten av Rasmus navelstump av så nu ser det riktigt bra ut.


Onsdag 8 augusti 2007 (Rasmus är ca 1 månad)
Idag blir "Rasse Frasse" (som vi brukar kalla honom här hemma) 4 veckor. Tänk va fort tiden går!!!

Inatt var det rekord, han åt sista målet vid 21.00 igår kväll, somnade vid 22 och vaknade sedan inte förrän runt 04.15 för att äta. Åt då och somnade sedan om till 07.00 och åt igen. Sen var han vaken ett tag och låg och mös i sängen. Daniel fick en massa leenden från honom, så det var lite häftigt. Det är första gången som man verkligen såg att det var leenden och inte bara lite knip i magen.

Idag har vi varit på BVC också. Det var bara bra. Rasmus hade gått upp 560 gr på 13 dagar och växt 2,3 cm på samma tid. Hans kurvor pekade rakt uppåt.....


Torsdag 30 augusti 2007 (Rasmus är ca 1,5 månad)
Måndag och tisdag den här veckan var 2 riktiga gnälldagar för Rasmus. Det var nästan ingenting som dög. Hade svårt att komma till ro och somna in och ville bara bli buren och även då ibland så var han ändå inte nöjd. Han sov dock bra på nätterna. Igår däremot var en riktig sovdag. Han somnade någon gång mellan 9.30-10.00, efter att vi lämnat tjejerna på dagis. Sen väckte jag ! honom kl 14.15. Då åt han nästan 130 ml när han vaknade, så då var han hungrig.

Dagtid så äter han ungefär var tredje timme och då ca 80-100 ml. Ibland får vi värma lite extra och då kan han klämma i sig 130-140 ml, så det varierar litegrann. Ibland kvällstid så äter han oftare och mer, ungefär som att han måste fylla på lite extra. Nattetid så sover han ungefär 5-6 timmar från det att han får sista kvällsmålet. Häromnatten var det nog rekord, då åt han sista kvällsmålet kl 20 och vaknade sedan inte förrän kl 03, så då var det 7 timmar mellan måltiderna - skönt !!!

Han tycker om att ligga och snutta på sin högerhand. Detta gör han även om han precis har ätit och på natten brukar han göra det. Det som är lite irriterande :) är att det låter så mycket så jag kan inte somna om när han väl håller på med sitt snuttande. *ler* Men det verkar få honom att komma till ro och när han väl har somnat så snuttar han ju inte.

När han sover på dagarna så sover han nästan alltid på mage. Det tycker han om, oftast i sin säng. På kvällen har han ibland lite svårt att komma till ro och är lite gnällig så då brukar vi lägga honom i vagnen på mage och köra över tröskeln, då somnar han. Sen när vi går och lägger oss så lägger vi in honom på rygg i sin säng. Så på natten har han inga problem med att somna och sova på rygg.


Onsdag 3 oktober 2007 (Rasmus är knappt 3 månader)
Nu när vi har varit på Cypern så har Rasmus ätit med ca 2-3 timmars mellanrum. Jag tror att han ätit oftare för att han också varit törstig värmen. Vi får se hur "rutinerna" blir nu när vi kommit tillbaka till "kalla" Sverige. :)

Igår åt han med 3-4 timmars mellanrum. Han somnar för natten mellan kl 19-20. Sen brukar vi byta blöja på honom och ge honom sista kvällsmålet mellan 21-22. Sen sover han till 3-4 ungefär och somnar sen om. Han sover i en grobag. Det är som en sovsäck nästan, istället för täcke - mycket praktiskt, då han bara brukar sparka av sig filten annars. Han sover jättebra i den!!!

När han sover nu så har han nappen och sen en snuttetrasa. Det började med att vi la en snuttetrasa i hans hand, så att han inte ska dra ur nappen själv, och nu vill han ha en trasa för att koppla av och ligga och mysa med. Ibland åker dessvärre tummen in istället för nappen, men det försöker vi "motarbeta" med att byta ut tummen mot nappen så fort som möjligt. *ler*


Måndag 15 oktober 2007 (Rasmus är 3 månader)
Inatt hade vi sömn-och-inte-äta-mat-rekord här. Rasmus åt sista kvällsmålet kl 19.30 igår kväll och somnade strax därefter. Sen sov han ända till kl 6 i morse. Kors i taket. Då åt han en hel flaska, vilket nu motsvarar 165 ml färdigblandad NAN 1. Hoppas att det fortsätter så här, det vore jätteskönt!!! :)


Onsdag 24 oktober 2007 (Rasmus är 3,5 månad)
Rasmus äter ca 165 ml NAN 1 ca var 3-4 timme. Han äter fortfarande sista kvällsmålet mellan kl 19-20 somnar sen för natten. Oftast vaknar han mellan kl 2-3 och äter och sover sen vidare. Han har fått smakisar nu i 5 dagar och han bara gapar efter mer. Vi är inne på sista paketet NAN 1 nu, sen tänkte vi prova med NAN 2. Använder även nappar med 4 hål i nu, det funkar jättebra.

Han är en väldigt glad och nöjd kille. Är lite kinkig när han är hungrig och när han börjar bli trött. Han blir jätteglad när någon ler och pratar med honom, då är han nöjd. Storasystrarna är roliga att få vara med. Han sitter gärna i babysittern / bumbon eller ligger i babygymet bland tjejerna.


Måndag 5 november 2007 (Rasmus är nästan 4 månader)
Nu har det gått 4 nätter som Rasmus INTE har ätit på natten - jätteskönt! Han vaknar dock till lite så det gäller att man är där och stoppar in nappen och ger honom snutten innan han "vaknar för mycket". Sen får jag springa upp några gånger och stoppa in nappen när han tappat den men sen så somnar han om till slut utan protester. Sen vaknar han runt kl 6 och äter då första målet. Han äter sista kvällsmålet vid 19-19.30 och somnar sen i sin säng och sover där hela natten.

Han är lätt att lägga. Han somnar alltid utan protester, dagtid som kvällstid, så länge han har snutten och nappen. Nappen vill han bara ha när han ska sova, inte annars. Snutten ska gärna ligga över ansiktet. Han orkar vara vaken ca 1,5-2 timmar i stöten på dagarna, sen vill han sova. Han har inga direkta "sovtider" på dagarna utan det varierar. Ibland sover han en halvtimme och ibland 1 timme eller 1,5. Det är väldigt olika.


Fredag 9 november 2007 (Rasmus är 4 månader)
I 1 veckas tid nu har Rasmus inte vaknat och ätit på natten. I natt var första natten som han inte ens "vaknade till" och ville ha nappen och snutten. Han sov till kl 5.30, åt då 165 ml och var vaken en stund. Sen somnade han om. Jag har vaknat till någon gång i natt och blivit helt förvånad att han fortfarande inte "låtit" något, så då har man varit tvungen att kolla till honom så att han andas. Ingen av tjejerna har ropat i natt heller så vi har sovit jättebra - hur skönt som helst för omväxlingsskull !!!

Häromkvällen när vi satt och åt middag så blev Rasmus helt sur när han såg att vi åt och inte han fick något. :) Han hade precis ätit en flaska ersättning innan. Vi fick då värma lite puré åt honom så att han skulle bli nöjd. Han åt då det med god aptit!!!


Fredag 23 november 2007 (Rasmus är 4,5 månad)
Nu känns det nästan som om vi har fått in lite rutiner här hemma. Så här kan en dag se ut med mat och sömn. Allt är ca-tider och det kan diffa någon halvtimme hit eller dit.

 •   Kl 06.00: Vaknar.
   

 •   Kl 06.00: Äter dagens första mål, 125-165 ml NAN 2. Han har då inte ätit sedan kl 19 - 20 kvällen innan. Somnar ibland om direkt efter maten eller ligger ibland vaken en stund innan han somnar om igen.
   

 •   Kl 09.00: Äter ca 165 ml NAN 2. Ibland äter han inte upp allting.
   

 •   Kl 09.00: Somnar och sover i vagnen ca 2-2,5 timme. När han somnar beror lite på när han åt mat och om vi åker bil eller går till dagis. Går vi så somnar han i vagnen på väg dit. Åker vi bil så brukar han sova när vi kommer hem från dagis.
   

 •   Kl 12.00: Äter 1 portion mild havregröt och lite fruktpuré "till dessert". Vatten att dricka.  
              

 •   Kl 13.00: Somnar och sover oftast i vagnen ca 2-2,5 timme.
   

 •   Kl 15.00: Äter ca 165 ml NAN 2. Ibland äter han inte upp allting.
   

 •   Kl 17.00: Äter middag - 1 5-månadersburk med matpuré, lite fruktpuré till dessert. Vatten att dricka.
   

 •   Kl 17.30: Sover en liten stund, max 30 minuter.
   

 •   Kl 19.00: Äter ca 165 ml NAN 2. Ibland äter han inte upp allting.
   

 •   Kl 19.30: Somnar och sover för natten.


Fredag 30 november 2007 (Rasmus är drygt 4,5 månad)
Rasmus har de senaste dagarna varit jättekinkig med att ta flaskan med ersättning. Gröt och matpuré (5-mån burkar) går jättebra. 1 hel portion gröt säger bara slurk. :) Med flaskan så tuggar han mest på nappen och äter lite grann till en början men vill inte ha mer sen. Vi måste nästan truga i honom flaskan och då får han ändå inte i sig hela, som inte har varit något problem tidigare. :(

Igår morse provade jag (mest för skojs skull) att ge honom mild havrevälling från 6 mån i flaskan och när han väl kände vad det var i flaskan så fick han i sig typ 170 ml !?!?! Då undrar man om det är flaskan eller ersättningen det är "fel" på enl den lille herrn. Välling smakar ju som gröt och det älskar han ju.

Jag ringde till BVC igår morse för att fråga hur jag ska göra, om vi kan börja ge välling eller inte. Hon sa i alla fall att det var lite för tidigt att börja med välling, att vi helst skulle vänta i några veckor till. Men så sa hon att vi kan testa att blanda välling och ersättning 50/50 i flaskan och se om han tar det. Det som inte är bra med att börja med vällingen för tidigt är att den innehåller mer salt som inte är allt för bra för deras små njurar.

Rasmus äter 1 portion gröt på morgonen/lunch och sen 1 hel 5-månaderspuréburk till middag, när vi äter middag. BVC-sköterskan sa att om han inte vill ha flaskan/ersättningen så kunde vi mycket väl ge fler portioner gröt och även ge honom matpuré till lunch.

Rasmus blir helt galen när han sitter med vid matbordet och inte får något när vi äter. Ett riktigt litet matvrak är han!!!

Häromdagen fick han smaka satsumas av tjejerna. Vi tog bort "skinnet" på klyftan och sen fick han små små bitar. Han ÄLSKADE det och ville bara ha mer! Han blev helt sur när han inte fick mer.


Söndag 9 december 2007 (Rasmus är 5 månader)

 •   Kl 05.30-06.15 - Vaknar och äter välling/ersättning 50/50 blandat i flaskan. Äter allt från 150-210 ml. Somnar om en stund efter det och sover kanske 30-45 minuter.
   

 •   Kl 09.30 - Äter 1 portion mild havregröt + fruktpuré, vatten att dricka.
   

 •   Kl 10.00-12.00 - Sover ute i vagnen.
   

 •   Kl 13.00 - Äter välling/ersättning, 150-210 ml ELLER ibland en hel burk matpuré + fruktpuré till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •   Kl 14.00-16.00 - Sover ute i vagnen.
   

 •   Kl 16.30 - Äter en hel burk matpuré + fruktpuré till efterrätt, vatten att dricka ELLER välling/ersättning, 150-210 ml ELLER 1 portion mild havregröt + fruktpuré. Har han ätit puré kl 13 så blir det antingen gröt eller välling/ersättning nu.
   

 •   Kl 17.30 - Sover ca 30 minuter inne i sin säng.
   

 •   Kl 19.30 - Äter välling/ersättning, 150-210 ml och somnar sen för natten och sover till ca 05.30.

   

Tisdag 15 januari 2008 (Rasmus är 6 månader)

 •   Kl 05.00-05.30 - Vaknar och äter välling, ca 220 ml. Somnar om en stund efter det och sover till 06.30-07.30.
   

 •   Kl 08.00 - Äter 1 portion mild havregröt + fruktpuré, vatten att dricka.
   

 •   Kl 09.00-11.00 - Sover ute i vagnen, ca 1-2 timmar.
   

 •   Kl 12.00 - Äter 1 burk matpuré, ibland en stor, ibland en liten + fruktpuré eller banan till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •   Kl 13.00-15.00 - Sover ute i vagnen, ca 1-2 timmar.
   

 •   Kl 15.30-16.00 - Äter 1 burk matpuré, ibland en stor, ibland en liten + fruktpuré eller banan till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •  Kl 19.00 - Äter välling, ca 220 ml och somnar sen för natten.

 

 Tisdag 19 februari 2008 (Rasmus är ca 7 månader)

 •   Kl 04.00-05.00 - Äter 150-220 ml välling.
    Ibland ”sover han över” detta mål och då blir det ingen välling på morgonkvisten.
    Om han äter välling runt 4 så brukar han somna om ganska fort men vaknar sen efter en stund och kan vara vaken i ca 1 timme innan han somnar om en stund igen.
   

 •   Kl 07.30-08.00 - Äter 1-1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka.
    Ibland får han smörgåsbitar med bregott och leverpastej.
   

 •   Kl 09.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar.
   

 •   Kl 11.30 - Äter 1 stor burk Hipps barnmat (6 eller 8 mån) + fruktpuré/grädde eller banan till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •   Kl 13.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar. 
   

 •   Kl 15.30 - Äter 1 stor burk Hipps barnmat (6 eller 8 mån) + fruktpuré eller banan till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •   Kl 17.00 - Äter 1 delikatessyoghurt 150 g.
   

 •   Kl 18.45 - Äter 1-1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka.
    Ibland får han smörgåsbitar med bregott och leverpastej.

De sista dagarna har vi provat att ge Rasmus mer mat vid varje mål, t ex mer gröt och även lagt in ett "yoghurtmål" när vi äter middag. Han hade ju gått ner i vikt när jag var på bvc förra veckan. Nu känns det som om han äter som en häst! :)

 

Fredag 7 mars 2008 (Rasmus är ca 8 månader)

 •   Kl 05.00 - Vaknar i sin säng i sitt rum. Vi bär ner honom till oss. Oftast somnar han om i Daniels säng och sover till 06.00-07.00.
   

 •   Kl 07.30 - Äter frukost - 1-1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka.
    Smörgåsbitar med bregott och leverpastej.
   

 •   Kl 09.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar.
   

 •   Kl 11.30 - Äter lunch - 1 stor burk Hipps barnmat (6 eller 8 mån) + fruktpuré/grädde eller banan till efterrätt, vatten att dricka.
   

 •   Kl 13.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar. 
   

 •   Kl 15.30 - Äter mellis - turkisk yoghurt med fruktpuré, vatten att dricka.
   

 •   Kl 17.00 - Äter middag - 1 stor burk Hipps barnmat (6 eller 8 mån) eller det vi äter till middag, vatten att dricka.
   

 •   Kl 18.45 - Äter kvällsmål - 1-1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka.
   

I veckan så "bytte vi plats" på middag och mellis, så han äter middag när vi äter och mellis när han vaknat från eftermiddagsluren.


Fredag 4 april 2008 (Rasmus är nästan 9 månader)

 •   Kl 05.30 - Vaknar i sin säng i sitt rum. Vi bär ner honom till oss. Oftast somnar han om i Daniels säng och sover till 06.00-07.00.
   

 •   Kl 07.30 - Äter frukost - 1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka. Smörgås med bregott.
   

 •   Kl 09.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar.
   

 •   Kl 11.30 - Äter lunch - 1 stor burk barnmat (8 mån burk), vatten att dricka.
   

 •   Kl 13.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-2 timmar. 
   

 •   Kl 15.00 - Äter mellis - turkisk yoghurt med fruktpuré, vatten att dricka.
   

 •   Kl 17.00 - Äter middag - det vi äter till middag eller 1 stor burk barnmat (8 mån burk), vatten att dricka.
   

 •   Kl 18.45 - Äter kvällsmål - 280 ml välling (6 mån välling).
   

 •   Kl 19.00 - Somnar för natten, i sin säng i sitt rum.

 

Onsdag 14 maj 2008 (Rasmus är 10 månader)

 •   Kl 05.30 - Vaknar i sin säng i sitt rum. Vi bär ner honom till oss. Ibland somnar han om i Daniels säng och sover till 06.00-07.00.
   

 •   Kl 07.30 - Äter frukost - 1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka. Smörgås med bregott.
   

 •   Kl 09.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-1,5 timme.
   

 •   Kl 11.30 - Äter lunch - 1 stor burk barnmat (8 mån burk), vatten att dricka eller matlåda från vår middag.
   

 •   Kl 13.00 - Sover i vagnen ute, ca 1-1,5 timme. 
   

 •   Kl 15.00 - Äter mellis - 1 banan eller turkisk yoghurt med fruktpuré elller Drikki.
   

 •   Kl 17.00 - Äter middag - det vi äter till middag eller 1 stor burk barnmat (8 mån burk), vatten att dricka.
   

 •   Kl 18.45 - Äter kvällsmål - 280 ml välling (6 mån välling).
   

 •   Kl 19.00 - Somnar för natten, i sin säng i sitt rum.

Rasmus har blivit mycket mer "strulig" vid läggdags på kvällen. Han blir jätteledsen när vi går ut från hans rum innan han somnat. Då vänder han sig på mage och ställer sig sen upp i sängen. Så oftast så står vi kvar en stund hos honom, tills han somnat, vilket bara brukar ta några minuter.

Han är väldigt mammig/pappig nu och jag (Eva) kan inte göra mycket på dagarna utan att bära på honom eller ha honom i knät. Stundvis går det jättebra att roa sig själv på golvet, men helst vill han vara med mig hela tiden. Dock så funkar det jättebra när han får vara med och leka med storasyrrorna - då är han helnöjd!!!


Torsdag 17 juli 2008 (Rasmus är 12 månader)

 •   Kl 05.00-06.00 - Vaknar i sin säng i sitt rum. Vi bär ner honom till oss. Vaknar han vid 5 så somnar han om i Daniels säng och sover till 06.00-07.00, men vaknar han vid 6 så somnar han oftast inte om.
   

 •   Kl 07.30 - Äter frukost - 1,5 portion gröt + fruktpuré, vatten att dricka + 1 smörgås med bregott.
   

 •   Kl 09.00 - Sover, antingen i sin säng inne eller i vagnen ute, ca 1-1,5 timme.
   

 •   Kl 11.30 - Äter lunch - 1 stor portion av "vår" mat eller 1 12-månaders matburk (ibland) + vatten att dricka.
   

 •   Kl 13.00 - Sover, antingen i sin säng inne eller i vagnen ute, ca 1-1,5 timme.
   

 •   Kl 14.30 - Äter mellis - 1 "mellisburk" eller 1 grötburk eller 1 liten yoghurt eller 1 banan.
   

 •   Kl 17.00 - Äter middag - stor portion av det vi äter till middag eller 1 12-månaders matburk (ibland) + vatten att dricka.
   

 •   Kl 18.45 - Äter kvällsmål - Välling (8-mån). Inte så mycket numera, vet inte om han inte vill ha det längre.
   

 •   Kl 19.15 - Somnar för natten, i sin säng i sitt rum.

Nu funkar det mycket bättre att lägga honom, både på dagarna och för natten. Han somnar snabbt i sin egen säng och man behöver inte stå därinne tills han somnar. Han blir inte ledsen när man går därifrån.

Han äter inte så mycket välling på kvällen längre. Det var länge sedan han slurkade en hel flaska (= 275 ml färdigblandad). Han äter så pass mycket till middag så han är nog inte så hungrig vid 19 innan läggningen. Så vi får se om vi slutar med vällingen snart istället.

Han är ganska pappig nu. :)

Han har nästan börjat "springa" runt här hemma. Bara den sista veckan har han blivit mycket stadigare på benen och går nu hela tiden.

Bollar är nog favoritleken + bada förstås. Han älskar vatten!!!


Februari 2009 (Rasmus är ca 20 månader)

 •   Kl 05.00-06.00 - Vaknar i sin säng i sitt rum. Vi bär ner honom till oss. Vaknar han vid 5 så somnar han ibland om i vår säng och sover till 06.00, då barnen går upp på vardagarna. På helgerna så kan han somna om och sova till 7-7.30 om "vi har tur". :)
   

 •   Kl 06.45 - Äter frukost på dagis, oftast mjölk och smörgåsar. Hemma på helgen så äter vi frukost lite senare. Då kan han äta havregrynsgröt eller Yoggi Yangster, smörgås eller bara smörgås och mjölk.
   

 •   Kl 11.00/11.30 - Äter lunch, på dagis ca 11.00 och hemma ca 11.30. Äter oftast bra med mat, men tycker inte om fisk. Dricker oftast vatten till maten, hemma i alla fall.
   

 •   Kl 12.00/13.00 - Sover. På dagis brukar han somna runt 12.00, i sin vagn ute. Hemma kan han somna runt 12.30-13.00. Är vi hemma så sover han i sin säng, är vi i väg så sover han i vagnen. Sover allt från 1-2 timmar.
   

 •   Kl 14.30 - Äter mellis. Mjölk och smörgås på dagis. Hemma, antingen mjölk och smörgås eller en banan eller äpple.
   

 •   Kl 17.00 - Äter middag. Äter oftast bra med mat även till middag.
   

 •   Kl 18.45 - Äter kvällsmål ibland, lite beroende på hur mycket han åt till middag. Blir oftast Yoggi Yangster eller 1 banan.
   

 •   Kl 19.00 - Somnar för natten, i sin säng i sitt rum.

Vi provade för några veckor sedan att låta honom sova i sin nya stora vuxensäng, men det gick inte så bra. När han vaknade på nätterna så sprang han upp ur sängen och ställde sig vid sin stängda dörr och ropade på mamma. Vi orkar inte springa upp flera gånger per natt, mer än vad vi redan gör, för att lägga tillbaka honom i sängen. Så nu sover han i sin spjälsäng igen. Han är inte alls som tjejerna var. Där var det aldrig några problem med att byta säng. :)

Vet inte om han är inne i någon "period" nu, men han vaknar oftast minst 2 gånger per natt och är ledsen. Så då måste vi gå upp till honom, lägga honom ner i sängen, stoppa in nappen, ge honom snutten och så somnar han oftast om på en gång. Men det är jobbigt att behöva vakna till och springa upp ett par gånger. Det händer ju så mycket i utvecklingen nu, med pratet och så, så det kanske är det som påverkar sömnen också.

Det är bara sedan några veckor tillbaka som han bara sover en gång per dag. Det funkar väldigt bra faktiskt!

  

Start | Graviditeten | Besök på MVC | Förlossningen | Dopet | Fotoalbum | Längd & Vikt | Framsteg+Kom ihåg | Lite rutiner

Webbplatsen uppdaterades lördag 07 mars 2009